2014. augusztus 4., hétfő

Naprendszer

Ha tiszta időben az eget kémleljük, láthatóvá válik a Tejút. A Tejút egy hatalmas galaxis, melyet több, mint 100 milliárd csillag alkot. Közülük egy a mi Napunk (az Orion-karban helyezkedik el). Az egész galaxis forog a szimmetriatengelye körül, egy fordulat megtételéhez 225-250 millió év szükséges. A Nap kering a központ körül, ez a folyamat felnagyított mása annak, ami a Naprendszerben történik.

Tejút
A Naprendszer egy összehúzódó por- és gázfelhőből született 4,6 milliárd évvel ezelőtt. Ahogy a csillagköd összehúzódott, a nagy tömegvonzás miatt forogni kezdett, középpontjában egy nukleáris robbanással megszületett a Nap, majd a környező anyag ellaposodott, és ebből a korongból formálódtak a bolygók. Ez a magyarázata annak, miért ugyanabban a síkban keringenek a bolygók.

Naprendszer
A Nap sütni kezdett, melege és napszele elolvasztotta a jeget, a könnyebb elemeket és gázokat elhajtotta, így a Naphoz közeli bolygók sűrűek, sziklásak. Messzebb viszont már elég hideg volt ahhoz, hogy a gázok kicsapódjanak, és gázóriások jöhessenek létre.

Ennek megfelelően a bolygókat két csoportba soroljuk:
A Nap és az aszteroida-öv közöttiek, a belső bolygók, kőzetbolygók, melyek mindegyike kicsi, sűrű, sziklás világ. (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars)
A távolabbi külső bolygók pedig gázóriások, melyek hatalmas, ritkás atmoszférájú bolygók. (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz)

A Naprendszert ez a nyolc bolygó, három törpebolygó (Ceres, Plutó, Eris),  földközeli objektumok (aszteroida, meteor) alkotják, megyek keringenek a központi csillag, a Nap körül. A bolygók körül holdak keringenek, és időnként üstökösök  kerülnek a Naprendszer külső tájairól Föld közelbe.

Méret, összetétel és felszíni körülmények tekintetében Naprendszerünk valamennyi bolygója külön világ, más-más egyedi jellegzetességekkel.

A Naprendszert egy "helioszféra" nevű burok veszi körül, ezt a buborékot a napszél hozza létre. Ennek határa messze túlnyúlik a legtávolabbi bolygó pályáján. Ezen túl már más csillagok napszelei érződnek. Sugara nagyjából 15 000-20 000 millió kilóméter.

Naprendszer méretét szemléltető modell: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése