2014. augusztus 15., péntek

Androméda - Andromeda

Felirat hozzáadása

A csillagkép legfényesebb csillaga az Alfa (α) Andromedae Alpheratz egyben a Pegazus csillagkép egyik csillagának is tekinthető. A Pegazustól legtávolabb lévő Gamma Andromedae, az Almaak híres kettős csillag, egy narancs - kék páros.
A csillagkép közepén található az Androméda-galaxis. Nagyon távol, 2,5 millió fényévre található tőlünk, így ez az objektum számít a legtávolabbinak, amit még szabad szemmel is láthatunk, de kisebb távcsővel mégjobban szemügyre vehetjük. Ebben a halmazban mintegy 40 galaxis található. Elliptikusnak látjuk, mert hozzánk képest bizonyos fokban döntött.
Két oldalról közrefogja két másik galaxis, M110 és M32.

Mítoszok és legendák

Az egyik leghíresebb görög mítosz szerint Andromédát kiláncolták egy sziklához, hogy vezekeljen anyja, Kassziopeia királynő hiúságáért. A királynő magára haragította Pisszeidont, a tenger istenét, mivel azzal dicsekedett, hogy ő még a nimfáknál is szebb. Posszeidon egy tengeri szörnyet szabadított a királyságra. Egy jóslat szerint csak lányuk feláldozásával szabadulhattak meg a szörnytől, a királyi pár vállalta ezt az áldozatot. Már éppen elnyelte volna a tengeri szörnyeteg - melyet az égen a Cet csillagképen láthatunk -, amikor Perzeusz, a hős megjelent, elbűvölte Androméda szépsége, legyőzte a szörnyet, megmentette a lányt, elnyerte Androméda kezét.

Hogyan találom meg

Az Androméda az októberi-novemberi estéken jár legmagasabban az északi égbolton, délen is látható a 37. szélességi fokig.

Rövidítés: And
Legjobb időszak: Október-november
Legfényesebb csillaga:
Alfa (α) Andromedae Alpheratz 2,1
Béta (β) Andromedae Mirach 2,1
Méret rang: 19
Elhelyezkedés: Észak-közép

Szomszédos csillagképek: Kassziopeia, Gyík, Pegazus, Háromszög, Halak, Perzeusz

Androméda térkép
Forrás

Star Chart-Mérleg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése