2014. augusztus 13., szerda

Pegazus - Pegasus

Pegazus
A Pegazus csillagkép négy csillagból álló trapézát könnyű felismerni az égen. Ezek közül az egyik csillag, az Alpheratz egyaránt tartozik az Androméda csillagképhez is, neve így lehet Alfa (α) Andromedae és Delta (δ) Pegasi is.

A négyszög Alfa (α) Pegasi sarkából indul egy csillagsor, amelynek vonala a ló nyakát és fejét ábrázolja, a Scheat Béta (β) Pegazi-ból pedig két csillagsor ábrázolja a ló két mellső lábát. Ez utóbbi egy vörös óriás.
A ló fejénél található egy gömbhalmaz, M15 mely 33000 fényévnyire van tőlünk.

Mítoszok és legendák

Poszeidón, a tengerek és a lovak istene együtt hált a Gorgó Meduszával, sajnálatos módon éppen Athéné istennő templomában, aki felháborodásában szörnyeteggé változtatta Meduszát. Haja helyén kígyók lógtak, agyara lett, és tekintetével kővé tudta változtatni az embereket. Pegazus akkor született meg, mikor Perszeusz levágta Madusza fejét. A szárnyas ló a Helikón hegyén élt a múzsákkal, majd Bellerophón hátasa lett. A hős elbizakodottságában fel akart repülni Pegazus hátán az Olümposzra, de Zeusz bögölyt küldött a lóra, aki ettől megvadult, és levetette hátáról Bellerophónt. A lovább repült, és az Olümposzon az istenek segítője lett, ő szállította Zeusz villámait.
Egy másik mítosz szerint Perzeusz Posszeidón hátán érkezett Androméda megmentésére.

Pegazus története

Hogyan találom meg

A Pegazus az októberi és novemberi estéken jár legmagasabban. Az északi féltekéről jól látható, de a déli féltekén az 50. szélességi foktól már csak egy része. 

Rövidítés: Peg
Legjobb időszak: október-november
Legfényesebb csillagok:
Scheat (β) 2,4
Enif (ε) 2,4
Méret rang: 7
Elhelyezkedés: egyenlítői

Szomszédos csillagképek: Androméda, Gyík, Hattyú, Kis Róka, Delfin, Csikó, Vízöntő, Halak

Pegazus térkép
Forrás

Star Chart-Mérleg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése