2014. augusztus 12., kedd

Orion - a vadász

Orion
Az Orion csillagkép körül számos fényes köd található, melyekben csillagok, csillagrendszerek születnek. Legjelesebb az M42-es, Nagy Orion-köd, az Orion öve alatt, 1500 fényévnyire innen. Alatta egy Trapéz nevű csoport, ami négy fiatal csillagból áll, melyek egymás körül keringenek.

Fényes csillagok a csillagképben:
A Betelgeuse (α) az Orion jobb vállát alkotja, ő egy öregedő vörös óriás, mintegy 400 fényévnyire a Földtől. Olyan nagy, hogy ha a mi Napunk helyében lenne, túlérne a Mars pályáján.
Az ég egyik legfényesebb csillaga a Rigel (β), egy kékesfehér fiatal csillag, a mi Napunknál 17-szer nagyobb tömegű, így hatalmas energiát képes sugározni. Sokkal fényesebb, mint a vörös társa, hiába van kétszer olyan messze tőlünk, mégis ez a csillag az Orion térdénél látszik fényesebbnek. 

Mítoszok és legendák

Az Orion csillagkép egy görög vadász ábrázol, őt minden irányból álltok veszik körül, egy vadász jelentet láthatunk. Vele szemben a támadó Bika, mögötte kutyái, Kis Kutya és Nagy Kutya, lábánál pedig egy Nyúl. A vadász azzal kérkedett, hogy bármilyen állatot le tud győzni, mégis egy kicsi Skorpió szúrásától esett el. Ezt a csillagképet az ég átellenes pontján láthatjuk.
A Vadász és az állatok

Hogyan találom meg

Ha az Orion csillagképet szeretnénk megtalálni, az északi féltekén egyenesen déli irányba kell keresnünk. Az év elején, január februárban a leglátványosabb, de az év előrehaladtával szürkületkor lenne látható. Mivel az égi egyenlítőn található, mindkét féltekéről látható.

Rövidítése: Ori
Legjobb évszak: tél, kora este
Legfényesebb csillagok:
Rigel (β) 0,2
Betelgeuse (α) 0,5
Bellatrix (γ) 1,6
Méret rang: 26
Elhelyezkedés: egyenlítői

Szomszédos csillagképek: Ikrek, Bika, Eridanus, Nyúl, Egyszarvú

Orion térkép

Forrás

Star Chart-Mérleg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése