2014. augusztus 4., hétfő

Hattyú - Cygnus

Hattyú
Az északi félteke nyáréjszakáin kecses madár repül a Tejút mentén. Ez a repülő lény a Hattyú (Cygnus) csillagkép, nagy és feltűnő alakzat, tele érdekes látnivalókkal.

A Hattyú csillagai óriási keresztet formáznak, ezért Északi keresztnek is szokták nevezni. Legfényesebb csillaga a Hattyú farkánál található Deneb, 1,3-as magnitúdójú, (minél fényesebb egy csillag, annál alacsonyabb a magnitúdója) mintegy 1400 fényév távol lehet tőlünk. A Deneb csillag az úgynevezett "Nagy Nyári Háromszög" csillagalakzat egyik tagja. 

A Hattyú csőrénél található az Albireo nevű kettőscsillag, gyönyörű borostyán színű és kékes-zöld tagjait jól el lehet különíteni egymástól. Mintegy 390 fényévre fekszenek.
A csillagkép bal szárnyának hátsó részében található egy újabb kettős, Narancs-kék páros, az Omikron-1 Cygni és a 30 Cygni.
A másik szárnyon is található egy ikercsillag, a 61 Cygni, ami nem már, mint egy pár narancs törpe. 688 év alatt kerülik meg egymást.

Ködök, nebulák is találhatók itt. Az egyik a Deneb közelében figyelhető meg, az Észak-Amerika-köd (NGC 7000), nevét a formájáról kapta. Tisza időben akár binokulárral is látható ez a gázfelhő.
A másik, még ennél is gyönyörűbb, a Fátyol-köd (NGC 6992), mely egy szupernovában körülbelül 5000 éve fellángolt csillag maradványa. A Hattyú alsó szárnyál húzódik, ez kiesik a normál teleszkópok hatókörén.

Mítoszok és legendák

A görög mitológiában Zeusz főisten hattyú formát öltött, hogy a spártai Léda királynőt elcsábítsa. A törvényen kívüli kapcsolat eredményeképpen Léda megszülte Polluxot és a trójai Helénét. E mítosz szerint Pollux ikertestvére, Kasztór apja Léda férje, Tündareósz király volt. A Hattyú Zeuszt jelképezi madár álcájában, amint a Tejút csillagfényes ösvénye mentén repül.

Hogy találom meg

A Hattyú az augusztusi és szeptemberi estéken jár legmagasabban, látható a teljes északi, és a déli szélesség 28. fokáig.

Rövidítés: Cyg
Legjobb időszak: augusztus-szeptember
Legfényesebb csillaga: Alfa Cygni (Deneb) 1,3
Méret rang: 16
Elhelyezkedés: Észak-közép

Szomszédos csillagképek: Cepheus, Sárkány, Lant, Kis Róka, Pegazus, Gyík

Hattyú térképe
Forrás

Star Chart-Mérleg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése