2014. augusztus 4., hétfő

Lant - Lyra

Lant
Mennyei hárfa szolgáltat zenei aláfestést az északi félteke nyárestéinek. A teljes égbolt ötödik legfényesebb csillaga, a Vega figyelmünket egyből a Lantra irányítja. A Napnál is forróbb ez a kék-fehér csillag. A körülötte húzódó porkorongban talán bolygórendszer formálódik.

A Vegától nem messze található az Epszilon (ε) Lyrae, már távcsövön keresztül is látszik, hogy két csillagból áll, ráadásul mindkét tagja önmagában is kettőscsillag.
A Vegától délre is található kettőscsillag, a Béta ( β) Lyrae. Fényesebb tagja két hetente elhalványodik, ugyanis a másik tag elhalad előtte.

Planetáris köd (a csillagok halála közben levetett gázburok) is található a csillagképben, a Béta és a Gamma csillagok között fekszik félúton, neve Gyűrűs-köd, M57.

Gyűrűs-köd

Mítoszok és legendák

A Lant a görög isten Hermész által teknőspáncélból készített húros hangszer, melyen Orpheusz játszott. A régi arab csillagászok sasként vagy keselyűként vélték látni, így ilyen megjelenítése is előfordul.

Hol találom meg

A Lantot a júliusi-augusztusi estéken a Tejút mentén, a Hattyú mellett találjuk. A teljes északi féltekén, illetve a déli 40. szélességig látható.

Rövidítése: Lyr
Legjobb időszak: július-augusztus
Legfényesebb csillaga: Alpha Lyrae (Vega) 0,0
Méret rang: 52
Elhelyezkedés: egyenlítői

Szomszédos csillagképek: Sárkány, Herkules, Kis Róka, Hattyú

Lant térkép
Forrás

Star Chart-Mérleg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése