2014. július 30., szerda

Az éjszakai égbolt észlelése

Az éjszakai égbolt észlelése egyszerű dolog, nem kell nagy dolgokban gondolkodni. 

Helyszín
Talán az első dolog, amit kiválasztunk, az a helyszín. Célszerű várostól távoli, de mindenképpen közvilágítástól kieső területet keresni, mert a fények elhalványítják az ég látnivalóit. Sokan nem elégszenek meg az adott pozíciójukkal, hanem maguk keresnek fel egy kiszemelt célpontot, ami a legideálisabb vizsgálódásra. Nekünk ebből szerencsénk van, kicsi zártkerti telkünkön kedvünkre éjszakázhatunk.

Felszerelés
Már az is tökéletes élmény, ha szabad szemmel kémleljük az eget, kezünkben egy ügyes kis csillagtérképpel, vagy fejünkben a csillagképekkel. A csillagképek megfigyeléséhez tapasztalatom szerint úgy sem elég a távcső, ezek a csillagok olyan távoliak, hogy csak komolyabb csillagvizsgálókban lehet vizsgálni, mi csak egy újabb pontot láttunk a csillagokból. 

Ha szemünk hozzászokott a sötétséghez, próbáljuk ezt meg is őrizni, ne kapcsoljunk erős fényt. Ha mégis szükséges, használjunk piros fényű zseblámpát.

Ruházat is fontos, éjjel még nyáron is szükséges a meleg öltözet, téli időben nincs tapasztalatom, de egy síruha lapul a szekrényben, hosszabb kinti tartózkodáshoz szükség is lesz rá.

Ha van távcsövünk, célszerű már az észlelést megelőzően szabad levegőre tenni, hogy a műszer átvehesse a kinti hőmérsékletet, így elkerülhetjük a párásodást, tiszta képet kapunk.

A légkör állapota
Az égboltot három fokozatban jellemezhetjük. Lehet borús, ekkor nincs mit tenni. Felhős időben bizonyos objektumok láthatók (pl Hold), de a legtöbb égitest csak tiszta égbolton figyelhető meg. De még ilyenkor is lehetnek zavaró tényezők. A légkör átlátszóságát a szabad szemmel látható leghalványabb csillag fényességével jellemezhetjük. Az ég nyugodtságát pedig a légköri áramlások zavarják. Ezt tapasztaltuk is, forró nyári nap után éjszaka a felszálló meleg levegőtől a Hold felszíne kicsit vibrált.

Feljegyzések
A csillagászok észleléseikről feljegyzéseket készítenek, minden fontos adat pontosan rögzítésre kerül. Megfigyelő neve, lakhelye, időpont óra perc pontossággal világidőben, észlelés helyszíne, az égbolt állapota, észlelt objektum, használt műszer. Bármit fel lehet jegyezni, amit tapasztalunk, rajzokat készíthetünk.
Azért is fontosak ezek a pontos jegyzetek, mert pl a Meteor ezeket a beküldött észleléseket archiválja, feldolgozza, esetleg meg is jelenteti folyóiratában.

Objektum
Rendkívül széles az a terület, amit vizsgálhatunk, mindenki kedvére válogathat. Napfoltok figyelése, Hold, bolygók (leginkább Vénusz, Jupiter, a többiek kevésbé láthatók), csillagképek, meteorok.

Még mi is csak az elején járunk a palettának, de örömmel nézünk a kalandok elébe.

forrás: Mizser Attila: Amatőrcsillagászok kézikönyve


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése