2015. szeptember 27., vasárnap

New Horizons- Pluto

New Horizons
A Pluto 2006. augusztus 26-ig a Naprendszer kilencedik, egyben legkisebb bolygójának számított. Ezt követően viszont a Nemzetközi Csillagászati Unió bolygó-meghatározása szerint törpebolygónak tekintjük. Kiderült ugyanis, hogy a Kuiper-övben nála nagyobb objektumok is keringenek, így az Eris után a Pluto a második legnagyobb törpebolygónk.
Plútó mérete
A Naptól mért hatalmas távolsága (aphéliumban 7,3 milliárd km, perihélium 4,4 milliárd km), és apró mérete (1185 km-es sugara a földének 19%-a) miatt még a Hubble űrtávcső is csak homályos képeket tudott készíteni róla.
Pluto, készítette a Hubble űrteleszkóp

A New Horizons amerikai űrszonda küldetése volt tehát, hogy elérje és feltérképezze a Plutot és holdjait, majd tovább haladva a Kuiper-öv néhány objektumát is megvizsgálja. Mindezt még akkorra tervezték, amíg nem fagyott a Pluto légköre. 1989-ben volt Nap közelben, azóta eliptikus pályája miatt folyamatosan távolodik, és csak 2247-ben lesz újra nap közelben.

2006. január 19-én indították el a szondát az Atlas-5 hordozórakéta fedélzetén. Útja során a szonda hibernált állapotban haladt, de rendszeresen futtattak rajta teszteket, ellenőrízték a műszerek állapotát.

Atlas-5
A Jupitert 2007. február 28-án közelítette meg, kihasználva a gravitációt, egy hintamanőverrel haladt tovább.
Jupiter

2015. január 15-én kezdte meg a Pluto rendszer megfigyelését, majd 2015. július 14-én haladt el a Pluto mellett, folytatva útját a Kuiper-övben.
Az űrszonda rengeteg adatot, képet küld a Földre, de a hatalmas távolság miatt az adatok lassan érnek ide, egy 2,1 méter átmérőjű parabolaantenna felel a rádiójelek továbbításáért.
Pluto
Charon

New Horizons útja

Forrás: Wikipédia-Pluto  Wikipédia-New Horizons


A korábbi Magellan űrszonda mellett most egy kis 1:25 méretű New Horizons is lebeg a nappalinkban, a modell összállítása Talabér Gergely munkája.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése