2016. április 16., szombat

Első Nap észlelés

Az első! Igen, vitathatatlanul az első igazi Nap észlelésünk ez a mai. Hiszen a Nap csak napszűrőn át figyelhető meg, és nekünk eddig nem volt ilyen kiegészítőnk.


Ma a Polaris Csillagvizsgálóban az Észlelőszakkör erről szólt, nappali észlelésről, melyhez szükség van szűrőre, így a nap folyamán több is készült. A barkácsoláshoz segítséget is kaptunk, ez úton is köszönöm a segítséget a kedves szervezőknek. Mi egyből dupláztunk, mivel a binokulárra is jól jöhet a szűrő.

Amire szükségünk volt, fekete kartonlap, napszűrő fólia, olló ragasztó, cellux. Először a kartonból egy akkora guriga készült, ami passzol a távcsőre (esetünkben ez egy 6 cm széles, és 2 darab 4 cm széles kartoncsíkból készült henger) , erre került felragasztásra a fólia. Majd egy szélesebb gurigát húztunk az előzőre (8 és 6 cm-esek), ez ki is feszítette a fóliát, és szélesebb pereme védi is azt. A folyamatról kép nem igen készült, csak a kész szűrőt tudom megmutatni.


Nagyon érdekes volt a barkácsolás, de még nagyobb élmény volt a Nap megfigyelése. A szűrőt rá kell húzni a távcsőre, és máris biztonságos az észlelés. Irány a tető! Micsoda látvány!


Még a hét elején hallottam arról a bizonyos napfoltról, ami április 11 óta látható, így még véletlenül sem maradtunk téma nélkül. Bevallom, akkor még nem sejtettem, hogy a hét végére láthatok valamit ebből a jelenségből, mivel alkalom és szűrő sem volt kilátásban.
 De mára nem csak a távcső, de a binokulár is alkalmas Nap észlelésre.


A 25-ös okulárral az egész Napot egészben láttuk, és a nyugati oldalán ott díszlett a folt. Kedd óta tehát majdnem fél fordulatot tett a Nap, vagyis pár napig még biztosan látható lesz. Előkerültek a napészlelő lapok, mi is rajzoltunk. A rajzon látható a folt, és tőle nem messze további négy apró pont.

Érdekes a foltok magyarázata, ugyanis a szűrő előcsalogatja a titkot, amit szabad szemmel ha lehetne sem látnánk. Ugyanis a foltok is vakítóan fényesek, de ezeken a pontokon a Nap felszíne 2000 C-kal alacsonyabb a környező résznél, ezért látszik feltűnően sötétnek.


De nem csak papíron, rajzon sikerült felvázolni a látottakat. Belátom, nagyon egyszerű megoldás, de mi történik, ha a távcső okulárjához odaillesztjük a telefon objektívjét?


Majd egy nagyot váltottunk, a 7,5-ös okulárral igazán jól látható a folt. Nem egyszerű, mert ennél a nagyításnál elég gyorsan kell utána igazítani a Nap mozgásának.

A mai napban volt még valami új. Egy kis webkamera is lapult a táskában, amit már alig vártam, hogy kipróbálhassunk. A kamerát a távcső kihuzatába illesztettük, USB-n keresztül pedig a laptopon már látható is volt a film, felvételre készen. Sajnos a mi kis 90/1250-es Skywatcher-ünkkel túl kicsi a látómező, nem sikerült élesen behozni a foltot.


De volt ott kedves csillagász társ, akinek a távcsövén mégis kipróbálhattuk a működést. A rövid kis videóval csak kísérleteztünk, nem igazán értékelhető, de a kép érdekes. Itt egy Herschel prizmán át láthatjuk a Napot. Ez a prizma csak egy kis részét engedi át a fénynek, így az objektívből ez jut csak el az okulárig, ő maga is egy szűrő. Sokkal kontrasztosabb, élesebb képet kapunk.


Különleges élmény volt ez a mai nap, ha ti is kedvet kaptatok, akkor csak szűrőn át, de nézzétek meg a Napot, és kicsi, a Földnél valójában jóval nagyobb foltját. Még pár napig lesz rá lehetőség. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése