2017. augusztus 8., kedd

ISS átvonulás

Ma este fél 9-kor, ami GMT 18:30 kivittem a binokuláromat a szabad ég alá. Egy próbát akartam tenni, valyon mit találok? Semmi, még túl világos volt ahhoz, hogy egyetlen csillagot is felfedezzek. 
Azazhogy mégsem. 
Délen megpillantottam egy fényes csillagot, de mivel ő volt az egyetlen, nem tudtam beazonosítani. Gyorsan segítségül hívtam egy alkalmazást, a Star Chart-ot, ami egy kis pozicionálás után már mutatja is az égbolt csillagait.

Altair, a Sas csillagkép legfényesebb csillaga volt tehát az első találatom.


Egyből eszembe jutott, hogy a Vega (Lant csillagkép) a legfényesebb, akkor őt is látnom kell. 
Meg is lett. Magasan a fejem felett fényesen ragyogott.


 És innen már könnyen megtaláltam a kedvencemet, a Hattyú csillagképet,
vagyis egyenlőre a Deneb nevű csillagát.


Sikerült megtalálnom a Nagy nyári háromszöget

Körülbelül GMT 18:45-kor, szinte pontosan felettem megjelent, és átvágott az égen egy fényes objektum. Sokkal fényesebb volt, mint bármelyik csillag. Hangtalanul haladt, vagyis csakis egy műhold, vagy az ISS lehetett. Tableten egy gyors keresésé, és az ISS Nemzetközi űrállomás oldalán már követhető is az útvonala. Valóban az ISS volt, amit láttunk.

ISS Nemzetközi űrállomás
Délkelet felé száguldott, és amint elérte a horizontot jelentő magas fákat, már a Fekete-tenger felett haladt. Hihetetlen volt ezt felfogni, mert ha még látom az égen, mégis hogy lehet már ekkora távolságra. GMT 18:50-kor már Törökország felett járt. Idelent órákat utazunk csak a szomszéd megyébe, de odafent más a helyzet. Az ISS 1,5 óra alatt megkerüli a Földet, és újra látható. Ha nem is pont felettünk, de Franciaország-Szicília-Líbia-Egyiptom vonalon igen.

Ha valaki szeretne e-mailben értesítést kapni, mikor is látható az ISS, akkor itt regisztrálhat.


Korrekt. 2017. augusztus 8-án este 8:45. Itt volt. 

Legközelebb újra megcsodálom!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése