2015. szeptember 9., szerda

Nyilas - Sagittarius

Nyilas
A nyári éjszakák estéin egy íjász jelenik meg az égen, ő a Nyilas. A Nyilasban Messier 15 objektumot sorol fel, ezzel itt találjuk a többi csillagképhez képhez képest a legtöbbet. 
Az M 8-as Lagúna-köd az egyik legragyogóbb csillagkeletkezési régió az égen, háromszor szélesebb területű, mint a telihold. 

Az M17 íves gázburok, mely már kevésbé könnyen megfigyelhető, ő a Hattyú- vagy Omega-köd, amely a csillagkép északi határán található.

Az M20, Trifid-köd, melyet a sötét porsávok három részre osztanak, nevét innen kapta.


Mítoszok és legendák

Ezt a csillagképet, mely a görög mitológiában a kentaurokhoz kapcsolható, már Mezopotámiában is íjászként látták. A kentaurok vadak és kegyetlenek, közülük egyedül csak Kheirón volt bölcs, és nagylelkű tanítómester. Tanítványait, többek között Akhilleuszt is az orvoslás, az íj, a parittya, a lant művészetére oktatta. Halhatatlan volt, de miután Héraklész véletlenül megsebezte mérgezett nyilával, lemondott a halhatatlanságról, majd Zeusz az égre emelte.

Hol találom meg

A Nyilas déli csillagkép, az északi félteke 44. szélességi fokáig látható. A júliusi-augusztusi estéken jár legmagasabban.

Rövidítése: Sgr
Legjobb időszak: július-augusztus
Legfényesebb csillag: Epszilon Sagittari (1,8)
Méret rang: 15
Elhelyezkedés: déli
Szomszédos csillagképek: Sas, Pajzs, Kígyó, Kígyótartó, Skorpió, Déli korona, Távcső, Hindu, Mikroszkóp, Bak


Térkép


Forrás


Star Chart-Nyilas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése