2015. augusztus 26., szerda

Szaturnusz saját távcsővel

A mai estén is a Holdat kezdtük el figyelni, a hétvégén lesz Telihold, így már most is rengeteg részletet figyelhettünk meg, de mindezt konkrét cél nélkül. Nem kerestünk egy bizonyos kráter, csak gyönyörködtünk.
Megkerestük a Nagy Medve Göncölszererének karján fekvő kettős csillagot is.
De valami csak motoszkált a fejünkben. Mióta fent jártunk Óbudán a Polaris Csillagvizsgálóban, és láttuk a Szaturnuszt, azóta foglalkoztat minket, vajon a mi távcsövünk is képes megmutatni ezt a gázóriást?
Így hát elkezdtünk kutakodni, hol is lehet most a Szaturnusz. Nyugati irányban sejtettem, hiszen napnyugta után láttuk Pesten is, és fel is tűnt egy nagyon fényes csillag, mint utóbb kiderült. Ez nem volt más, mint az Ökörhajcsár Arcturusa. Nem csoda, hogy akár bolygónak is hihettük, hiszen az Arcturus a Siriusz és a Vega mellett a Nap szomszédságában álló legfényesebb csillagok egyike. A távcsövön át láttuk, hogy egy nagyon fényes narancsos színű csillag ő. Találtam egy érdekes képet róla:
Arcturus
Hogy mit is látunk a képen: Az Arcturus, az Ökörhajcsár legfényesebb csillaga 20 millió km-es sugarával 28-szor nagyobb, mint a mi Napunk. És még ez a hatalmas méret is csak eltörpül a Skorpió Anteres-éhez képest, mely sugara még a Mars pályájának sugaránál is nagyobb. Bámulatos, és felfoghatatlan adatok, az emberi mértékekhez képest.

No de kutassunk tovább. Egy androidos alkalmazás volt segítségünkre, jól gondoltam, ott kell legyen a Szaturnusz. De nincs. Vagyis, pár lépés hátra, és a ház csúcsa mögött feltűnt a keresett célpont. El nem tudom mondani, mekkora élmény volt látni, saját szemmel ismét a Szaturnuszt. Egy kréta rajz, egy kör, melyet körbevesznek a gyűrűi. Látszottak benne a sávok. És egy kis fénylő pont tőle keletre, a Titán. legnagyobb holdja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése