2015. augusztus 3., hétfő

Ikrek - Gemini

Ikrek
Az Ikrek csillagkép két legfényesebb csillaga, a Castor és a Pollux nevüket a görög mitológiai féltestvérekről kapták.
Az Alfa Geminorum, vagyis a Castor egy kék-fehér színű kettős csillag, egyikük 2 másikuk 3 magnitúdójú. A két csillag 450 év alatt kerüli meg egymást. A gravitáció melléjük köt még egy vörös törpét is, és mivel mindhárom tag magában is kettőscsillag, így tulajdonképpen egy hatszoros rendszerről beszélünk.
A Pollux, a Béta Geminorum egyedül áll, és mivel hűvösebb felszínű, narancssárgának látszik.

Az Ikrek csillagképben található az M35, az egyik legszebb nyílt csillaghalmaz, melynek látszólagos mérete a teliholdénak felel meg.

Planetáris köd is található a csillagkép alatt, az NGC 2392 Eszkimó- vagy Bohóc-köd.

Eszkimó-köd

Mítoszok és legendák

A görög mitológiában Kasztór és Polüdeukész, vagyis Castor és Pollux féltestvérek voltak, a spártai Léda királyné különböző apától származó gyermekei. Pollux Zeusz fia, így halhatatlan, míg Castor a királyné férje, Tündareósz király halandó fia. Mindketten csatlakoztak az aranygapjú felkutatásához. Mikor Castort megölték, Pollux nem akarta elhagyni, így Zeusz az Ikrek csillagképpé változtatta őket, hogy együtt lehessenek az örökkévalóságban.

Hogy találom meg

Az Ikrek legjobban az év első három hónapjában figyelhető meg. Ez az állatövi csillagkép a Bika és a Rák között található. Az északi féltekéről teljes egészében, a déli félteke 55. fokáig látható. 

Rövidítés: Gem
Legjobb időszak: Tél közepe-kora tavasz
Legfényesebb csillag: Béta (β) Geminorum, Pollux
Méret rang: 30
Elhelyezkedés: egyenlítői
Szomszédos csillagképek: Hiúz, Szekeres, Bika, Orion, Egyszarvú, Kis kutya, Rák

Térkép

Forrás

Star Chart-Ikrek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése