2015. augusztus 3., hétfő

Bika - Taurus

Bika

A Bika fejét egy V alakú halmaz, a Hyadok alkotja. Egy egy 150 fényévnyire lévő, mintegy 150 csillagból álló csillaghalmaz, a Földhöz ez található legközelebb. Kiterjedése 10 teliholdnyi területet ölel fel. A Halmaz legfényesebb tagja a Théta Tauri, egy kettős csillag.
A csillagkép legfényesebb csillaga az Alfa Tauri, az Aldebaran, mely látszólag a halmaz része, valójában a halmaz és a Föld között kevesebb, mint félúton, 65 fényévre található.

Itt található a Plejádok (Fiastyúk) M45-ös halmaz is, melyet más néven Hét nővérnek is neveznek, bár szabad szemmel csak hat, binokuláron át viszont több tucat tagja látható. Csillagai fiatalok, ezért forrók, kékes színűek, a halmaz 400 fényévnyire található. Legfényesebb tagja az Éta Tauri, az Alcyone.

Plejádok (Fiastyúk)

Kr. u. 1054-ben egy új csillag jelent meg a Bika déli szarva mellett, egy évig látható maradt. Ez egy szupernova-robbanás volt, helyén ott maradt a Rák-köd. Ez a köd, az M1 ( Charler Messier ködszerű objektumainak listáján az első) méretre a Jupiter látható méretének többszöröse.

Rák-köd

Mítoszok és legendák

Zeusz álruhát öltött, és bika alakjában rabolta el a gyönyörű főniciai hercegnőt, Europét. Ragyogó szarvú, fehér bika alakjában a hátára csalta a hercegnőt, majd Kréta szigetére úszott vele, és itt elcsábította, a krétai Minósz király is az utódaik közül való.
Másik monda szerint köze van Herkuleshez, akinek hetedik feladata volt, Kréta szigetén megszelídítette azt a bikát, amit Poszeidón őrjített meg.

Hogy találom meg

A Bika az állatöv tagja, a Kos és az Ikrek között, az ég északi félgömbjén fekszik, a déli széle éppen érinti az égi egyenlítőt. Így az északi féltekén egész évben, a délin az 58. fokig látható

Rövidítés: Tau
Legjobb időszak: december-január
Legfényesebb csillag: Alfa (α) Tauri (Aldebaran) 0,85
Méretrang: 17
Elhelyezkedés: Észak-közép
Szomszédos csillagképek: Szekeres, Perzeusz, Kos, Cet, Eridanus, Orion, Ikrek


Térkép


Forrás
Star Chart-Bika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése