2015. augusztus 4., kedd

Skorpió - Scorpius

Skorpió

A Skorpió és a Mérleg csillagai valaha összetartoztak, a Mérleget a Skorpió ollóinak tekintették, majd kétezer éve változtak a Mérleg serpenyőivé.
A Skorpió legfényesebb csillaga, az Alfa Scorpii, az Antares, ami egy tüzes, fényes csillag. a Napnál 400-szor nagyobb, vörös szuperóriás, ami folyamatosan lüktet, mérete, és így fényerőssége is változik, 0,9-1,2 magnitúdó között ingadozik.
Tőle jobbra néhány fokkal található a Földöh legközelebbi gömbhalmaz, az M4.

A Skorpió farkától északra találunk két szikrázó csillaghalmazt, az M6 és M7. Közülük az M7 a fényesebb, több tucat csillag alkotja, míg az M6 messzebb van, ezért halványabb. Pillangó-halmaznak is nevezik, mivel alakja ehhez hasonlít. Egyik szárnyát egy narancssárga csillag díszíti.

M7
M6 Pillangó-halmaz

A csillagképben sok kettős csillag található.

Mítoszok és legendák

A Skorpió és Orion, a vadász legendája összekapcsolódik. Artemisz, a vadászat istennő küldte a skorpiót a vadászra, büntetésül annak fennhéjázására, hogy ő minden vadat meg tud ölni. Az égen már nem árthat neki, mivel amikor az Orion lenyugszik, gyilkosa, a Skorpió az ég átellenes pontján akkor kel.

Hogyan találom meg

A Skorpió május és augusztus közötti estéken jár legmagasabban, de az égi egyenlítőtől délre fekszik, így az északi szélesség 44 foka felett már csak a csillagkép legészakibb részei látszódnak.

Rövidítés: Sco
Legjobb időszak: Nyár (este)
Legfényesebb csillag: Alfa Scorpii Anteres
Méret rang: 33
Elhelyezkedés: egyenlítői
Szomszédos csillagképek: Nyilas, Kígyótartó, Mérleg, Farkas, Szögmérő, Oltár, Déli Korona


Térkép

Forrás


Star Chart-Skorpió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése