2015. május 23., szombat

Aquarius - Vízöntő

Vízöntő

A vízöntő csillagkép az égi egyenlítőn található. Egy Y alakú csillagcsoport ábrázolja a korsót, melyből egy csillagfolyam ömlik ki dél felé, a Déli hal csillagkép felé. 

Az edény közepét a Zéta (ζ) Aquarii alkotja, egy szépséges kettőscsillag, melynek tagjai már kisebb teleszkóppal is elkülöníthetők. A két csillag 600 év alatt kerüli meg egymást.

Amikor egy csillag élete végéhez ér, leveti külső rétegeit, és úgynevezett planetáris köd jön létre. A Vízöntő csillagképben kettő is található.
Az NGC 7293 a Csiga- vagy Helix-köd. Mivel ez a planetáris köd található legközelebb a Földhöz, ezért ez tűnik a legnagyobbnak. Nevét onnan kapta, hogy a régebbi képeken az alakja két átfedő spirálhurokra emlékeztet.

Csiga-köd
A másik az NGC 7009, amit Szaturnusz-ködnek neveznek.


Mítoszok és legendák

A görög mitológiában a vízöntő nem más, mint Ganümédész, Trósz király fia. Az Ida hegyen legeltette nyáját, amikor megpillantotta őt Zeusz, és egyből beleszeretett az ifjú szépségébe. Sas képében csapott le, hogy felvigye magával az Olümposzra. Ott Ganümédész az istenek pohárnoka lett. Azért, hogy megóvja szerelmét Héra haragjától, Zeusz az csillagok közé emelte őt.

Hogyan találom meg

A csillagkép az égi egyenlítő régiójában helyezkedik el, így mind az északi, mind a déli féltekéről látható. Az őszi éjszakékon látható legjobban, ilyenkor jár legmagasabban. A legfényesebb csillaga is csak 3-as magnitúdójú, ezért nehezen kivehető. De keressük a csillagképet a Pegazustól délre.

Latin név: Aquarius
Legfényesebb csillagok: Sadalsuud (β) 2,9
                                        Sadalmelik (α) 2,9
Méret, rang: 10
Elhelyezkedés: égi egyenlítő mentén
Szomszédos csillagképek: Pegazus, Csikó, Delfin, Sas, Bak, Déli hal, Szobrász, Cet, Halak

Térkép
Forrás

Star Chart-Vízöntő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése