2015. április 26., vasárnap

Perzeusz - Perseus

Perzeusz
Perzeusz kirántott kardja mentén egy gyönyörű csillaghalmaz párt láthatunk, NGC 869 és NGC 884 katalógusszámmal, egyszerűbben dupla halmaznak nevezik őket. Mindkettő fiatal kék csillagokat tartalmaz. Távolságuk nagyjából 7500 fényév, galaxisunk szomszédos, a Perzeusz-karnak nevezett spirálkarján helyezkednek el.

A csillagkép legfényesebb tagja, az Alfa (α) Persei (Mirohak) körül szétszórtan számos csillag helyezkedik el, és így csillaghalmazt alkotnak.

Madúsza fele a híres változócsillag, a Béta (β) Persei (Algol) jelöli. Változásait 1782-ben fedezte fel egy amatőr csillagász, John Goodricke, feltevése szerint fénye azért ingadozik, mert halványabb társa kitakarja. A feltevése helyesnek bizonyult. Az Algol fényessége 2 nap 21 óránként 2,1-es magnitúdóról 3,4-re zuhan, majd 10 óra múlva visszaáll a normális szintre. Ezt a fedési kettőst lehet legjobban megfigyelni.

Mítoszok és legendák

 A görög mondákban megjelenő Perzeusz egy hős, akinek az volt a küldetése, hogy levágja Medúsza, a gorgó fejét. Ez a szörny pillantásával kővé változtatta az embereket. Perzeusz kardját Héphaisztosz készítette, láthatatlanná tévő sisakját Hádésztól kapta, bronz pajzsát Athénétól, szárnyas saruját pedig Hermésztől.
Hősünk Medúszához osont, és amíg az aludt, levágta a fejét, majd Pegazus hátán elrepült. Éppen erről a kalandról tért vissza, mikor meglátta a szépséges Andromédát, akit kikötöztek egy sziklához, felajánlva a tengeri szörnynek (Cet csillagkép), így vezekelve anyja, Kassziopeia hiúságáért. Perzeusz megölte a szörnyet, kiszabadította, majd feleségül vette Andromédát.

Hogyan találom meg

A Perzeusz csillagkép az északi égbolt középső részén fekszik, a Tejútrendszer tömör sávjában, november és december hónapokban jár legmagasabban az esti égen. Az északi féltekén, valamint a déli félteke 31. szélességi fokáig látható.

Rövidítés: Per
Legjobb időszak: november-december este
Legfényesebb csillagok: 
Alfa (α) Persei (Mirohak) 1,8
Béta (β) Persei (Algol) 2,1-3,4
Méret rang: 24
Elhelyezkedés: észak-közép

Szomszédos csillagképek: Kassziopeia, Androméda, Háromszög, Kos, Bika, Szekeres, Zsiráf


Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése