2015. május 23., szombat

Aries - Kos


Kos
A Kos csillagkép nagy csillagászati jelentőséggel bír, mivel Hipparkhosz görög csillagász idejében, Kr.e. második században ide esett a tavaszpont. Ez az a pont, ahol a Nap a tavaszi napéjegyenlőség idején átlépi az égi egyenlítőt. Ez a pont mára a Föld billegő mozgása (precessziója) miatt harminc fokkal elcsúszott a szomszédos Halak csillagképbe.

A Kost legkönnyebben a szarvát jelölő három csillagból álló görbe vonalról lehet felismerni, ezek az Alfa, Béta és Gamma Arietis. A testet alkotó csillagok sokkal halványabbak. Hamal, vagyis Alfa Arietis egy sárga óriás, 2 magnitúdójú. A leghalványabb Gamma Arietis pedig egy pár fehér csillag, kettőse kis teleszkóppal is könnyen elkülöníthető.


Mítoszok és legendák

A Kos csillagképet az állatöv első csillagképének tekintik, mert 2500 évvel ezelőtt még ide esett a tavaszpont. A legősibb csillagképek egyike, hiszen a régi pásztorok számára a juh volt a legfontosabb állat. Tejet adott, sajtot készítettek, gyapjúval ruházkodtak. Még az aranyat is gyapjúval mosták. 

A görögök a Kos csillagképet az aranygyapjú legendájával kötik össze. Hellé és Phrixosz Nephelének, a felhőasszonynak és Athamasznak, a boiótiai királynak a gyermekei. Athamasz újranősült, az új feleség, Inó pedig saját fiának akarta a trónt. Ezért gonosz tervet forralt, felgyújtotta a gabonaraktárat, majd a delphoi jósda jóslatát hozó hírvivőt megvesztegette, így a jóslat szerint az egész birodalmat érintő éhínség csak a fiú feláldozásával kerülhető el. Nephelé könyörgését meghallva Hermész küldte az aranygyapjas kost a gyermekek megmentésére. A kos a Gyerekekkel a hátán Kolkhiszba repült, itt Phrixosz hálából feláldozta őt Zeusznak, aranygyapját Kolkhisz királyának, Aiétésznek adta, aki Árész ligetében sárkánnyal őríztette.


Hogy találom meg

A Kos csillagkép november és december hónapokban jár legmagasabban az esti égen. Az égi egyenlítő mentén található. 

Rövidítése: Ari
Legjobb időszak: késő ősz, kora tél este
Legfényesebb csillag: Alfa (α) Arietis, Hamal
Méret rang: 39
Elhelyezkedés: egyenlítői
Szomszédos csillagképek: Háromszög, Perseus, Bika, Cet, Halak


Térkép

Forrás

Star Chart-Kos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése