2015. május 23., szombat

Pisces - Halak

Halak
A Halak csillagképet alkotó két halat egy szalag köti össze, melyek az Alrescha, Alpha (α) Piscium csillaggal jelölt pontot találkoznak. Nem ez a csillag a csillagkép legfényesebbike, csupán 4-es a magnitúdója. A legfényesebb csillag az Eta (η) Piscium 3,6, mely az északi hal felé vezető szalagon található. Tőle két holdátmérőnyi távolságra találjuk az M74-es spirálgalaxis.

M74 spirálgalaxis
A csillagképet könnyű felismerni a csillaggyűrűről, ami az egyik hal testét jelöli. Ez a gyűrű hét csillagból áll, egyikük a TX Piscium, egy vörös óriás, amely fényessége 50%.kal ingadozik 4,8 és 5,2 magnitúdó között.

Mítoszok és legendák

A Halak csillagképet Krisztussal azonosítja a keresztény kultúrkör, mivel az időtájra tehető Krisztus születése, amikor a tavaszpont a Kos csillagképből a Halakba lépett.

A görög mitológia szerint a Halak csillagkép Aphroditét, a szerelem istennőjét, és fiát, Erószt szimbolizálja. Egy rettenetes szörnytől, Tüphón elől menekülve, kézen fogva ugrottak az Eufrátesz folyóba, és sorsukat az istenekre bízták. Ott az égen látható két hallá változtak, akiket örökre összeköt a farkukra erősített szalag.

Hogy találom meg

A Halak csillagkép az égi egyenlítőn fekszik, októbertől decemberig jár legmagasabban. Tőle északra a Pegazus és az Androméda, délre a Cet és a Vízöntő található. A Halakat könnyű felismerni a csillaggyűrűről.

Rövidítés: Psc
Legjobb időszak: ősz, késő este
Legfényesebb csillagok: Eta (η) Piscium
                                        TX Piscium
Méret: 14
Elhelyezkedés: egyenlítői
Szomszédos csillagképek: Háromszög, Androméda, Pegazus, Vízöntő, Cet, Kos

Térkép


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése